reede, 12. detsember 2014

Lucia- valgusetooja!

Proovin praegu väga seda tehnikat, rohkem postitusi ja mitte nii pikad. 
Selle postituse eesmärk on selgitada rootslastele väga tähtsat asja Luciat, mida tähistatakse 13. detsembril! Mäletan, et Eestis ka mu pöhikoolis kui väiksem oli, oli selle tähistamine, aga järsku see löpetati ära ja rohkem väga polegi sellest kuulnud. Seega pole kindel, palju te sellest teate, väike seletus siis: 
Traditsioon on siis selline, et kanda 'valgust oma juustel', mis tähendab siis küünlapärga peas. 
Poisid ja tüdrukud kannavad maani valgeid kleite? need pole kleidid, need on valged kaltsud, poest väga odavalt saab osta, vöökohta on seotud kard/pael..
Tüdrukutel on käes küünal ja siis ühel see küünlapärg. Poistel on ka valged kleidid, tähepulk on käes ja pikk pabertorbik on peas! - päris reaalselt ongi nii.. Ja siis nad laulavad Saint Lucia, Saint Lucia!
Rootslastele on Lucia tähistamine pmt sama tähtis kui kesksuve (jaanipäeva). 
Need Lucia konterdid räägivadki sellest valgusest jne, sest ikkagi pime aeg ja kunagi mingid talupojad ja no nii edasi..
See aeg süüakse neid Lussebullareid, millest varem rääkinud olen ja muidugi glög! ;) 
Vimeos on ka üks väga vahva video selle kohta- mille pealkiri on Rootsi Lucia lollidele :) 
http://vimeo.com/55253944 Nii et uudistage, kes inglis keelt tajuvad.

Ise nägin täna kooli Lucia konsertit, ütleme nii, et see oli päris naljakas! Esiteks oli seal üliaktiivne poiss, kes isegi 9st tüdrukust vahetpidamata üle laulis.. :D 
Teiseks läks neil pidevalt sassi, tulid lauluga sisse erinevatel aegadel jne, vähemalt oli köigil löbus.. vähemalt publikul. Muidugi oli ka väga kena ja mönus jöulutunne kohe sees. :) 
Ja need kontserdid ongi igal pool, koolides, ettevötetes, aga peamine ja köige ilusam on ikka kirkus. Ise lähen samuti homme- 13. dets perega kirikusse Lucia kontertile. :) 
PS! Rootsis pole väga kombeks mingisugused iludusvöistlusi pidada, aga köige ilusama Lucia valimine käib igas väikses kohaski... :) traditsioonid.

Löpetuseks panen ilusaid pilte, sest leidsin suurepärase lehekülje http://imagebank.sweden.se/ kus on kaunid pildid igasugustest traditsioonilistest asjadest jne. :) Saate ka uudistada, aga ilmselt hakkavad korduvalt seal pildid mu blogis ilmuma. 

cecilia_larsson/imagebank.sweden.se

helena wahlman/imagebank.sweden.se

LenaGranefeltima/imagebank.sweden.se

olaericson/imagebank.sweden.se
                                             Ja kindlasti vaadake ära see video #swedishness
Vi ses!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar